Havalandırma Sistemleri

Havalandırma, tüm firmalar, şirketler ya da evler için gereklidir. Havalandırma özellikleri arasında, içerisinde pek çok insanın bulunduğu ortamların daha ferah ve aydınlık olmasını sağlıyor.

Kalabalık olan ortamların havasının kirlenmesi sonucunda havasız kalan ortamların temiz bir havaya sahip olabilmesi için havalandırma kullanılır. Farklı çalışma şekilleri ve pek çok farklı çeşidi de bulunur.

Havalandırmalar, kapalı olan her türlü ortam için geçerlidir. Kalabalık olan her ortam için havalandırma çeşitleri bulunur. Hava akışının sağlanarak temizlenmesinde de önemli derecede rol oynar.

Havalandırma Çeşitleri

Havalandırma sistemleri, toz toplama sistemleri, sulu filtre, baca tipi sulu filtre, statik filtre sistemleri, baca sistemleri, karbon filtre, akrobat kol, fan grubu, flexible gruba ve kanal montaj ekipmanlarının tümü bulunuyor.

İstenilen özelliklere göre, sulu ya da susuz havalandırma çeşitleri bulunuyor. Türlerine göre pek çok farklı havalandırma firmaları bulunuyor.

Tozlu ve kirli ortamlarda kullanılan sulu filtreye sahip havalandırmalar, tozu ve kirli havayı sulu bünyesinde toplayarak temiz hava akışını sağlamaya yardımcı olur.

Havalandırmanın Önemi

Havalandırma çeşitlerinin önemi büyük oranda kalabalığı etkiliyor. Havalandırmalar canlıların yaşamı için büyük önem taşır ve sıcaklığın korunması ile dış ortamdan bağımsız olunmasına yardımcı olur.

Solunum sonucunda bile havasız kalan ortamların temiz hava olarak kalması ve değişimin oluşmasına yardımcı olur.

Büyük işletmelerde bulunan üretim faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması için oldukça gereklidir.

Tozların giderilmesi için ve zararlı gazların temizlenmesi için de havalandırma bulundurulması şart niteliği taşır.

Nerelerde Havalandırma Kullanılmalıdır?

Havalandırma pek çok alanda farklı özelliklere uygun olarak kullanılır. Konutlarda, ofislerde, şirketler ve otellerde, toplantı salonlarında, marangozlarda ve kalıphanelerde, kapalı otoparklarda, okullarda, laboratuvarlarda, olimpik ya da büyük havuzlarda hatta sergi ve fuar alanlarında da havalandırma kullanılır.

Kullanılan havalandırmalar, havalanacak olan bölgenin ihtiyacına göre tercih edilir. Çok tozlu olan yerler için sulu filtreler tercih edilirken, havuz benzeri havalandırmalarda ise, koku giderici ve hava akışının sağlanabileceği havalandırmalar tercih edilebilir.

Havalandırmalar ve Özellikleri

Havalandırma çeşitleri, akışın sağlanması ve canlı sağlığı için büyük önem taşır. Konut havalandırmaları kokunun giderilmesine yardımcı olur.

Laboratuvar havalandırmaları ise, gazların çıkışının kolay olmasını ve daha çabuk çıkış yapmasına yardımcı olur.

Kapalı ortamlardaki havalandırmaların hepsi, ortamın büyüklüğü ve kullanım alanına göre farklı ölçülerde bulunur.

Özellikleri de aynı şekilde ortamla alakalı olarak tercih edilir. Her kullanım alanı için filtreler ve havalandırma çeşitleri farklı olacağı için seçim konusunda detaylı bir araştırma yapılmalıdır.

Canlı yaşamı konusunda da etkili bir rol oynadığı için, özenle seçilmesi ve monte edilmesi önemlidir.

Başaran Havalandırma; havadaki kirletici maddeleri  kontrol etmek için yapılır. Bu sebeple, hem sağlıklı hemde  güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için duman, toz ve buhar gibi kirlerin bulunduğumuz ortamdan  uzaklaştırması için kullanılır.

Havalandırma sistemleri belirli bir hızda ve belirli miktarda havanın taşınarak, istenmeyen kirleticilerin (veya “egzoz”) ortadan kaldırılması için tasarlanır. Tüm havalandırma sistemlerinde temelde aynı ilkeler takip edilir; bununla birlikte her bir işyeri için, işin türüne ve işyerindeki kirletici oranına göre, ayrı sistem tasarımı yapılmalıdır.

Havalandırma Sistemleri ile

  • Devamlı taze hava sağlanması, ortam havasının sürekli yenilenmesi
  • Sıcaklık ve nemin konfor seviyesinde tutulması
  • Yangın ve patlama tehlikelerinin azaltılması
  • Kirleticilerin ortadan kaldırılması ya da seyreltilmesi
  • Ortamlarda istenmeyen hava akımlarının oluşmasını engellemek üzere (Örneğin, pis kokuların yayılması), birçok durumda ortamlara veya dış havaya karşı ortamın negatif basınç (vakumlu havalandırma) veya pozitif basınç (basınçlı havalandırma) altında tutulmasının sağlanması hedeflenir.

İnsanlar,uzun süre bir ortamda kaldıkları zaman,solunum yolu ile içerdeki havaya Karbondioksit , terleme yolu ile de nem ve vücutlarından kötü kokulu toksinleri verir.

Zaman geçtikçe hava ağırlaşır.Bundan başka , yaşanılan mahallerdeki eşya ve malzemeler de

Etrafa koku yayarak havanın ağırlaşmasına sebep olurlar.Uzun süre kapalı kalan Emtia depoları,evlerin de iç ortam havası ağırlaşır ve insanlar bazen nefes almakta zorluk çeker.Dünya Standartlarına göre, insanların bulunduğu ortamda Karbondioksit oranı

On binde üç’ü geçmemesi , nemin de %50 seviyelerinde olması gerekir.

1- Lokal Havalandırma :
Büro, ofis, yaşam odası gibi yerlerin havalandırılmasıdır. Bu iş için genellikle tek başına çalışan ve duvar veya cama takılabilen 220V gerilimli elektrik motorlu basit aspiratörler kullanılır.Kanal tesisatı yoktur.

2- Merkezi Havalandırma ;
Bilhassa insanların yoğun bulunduğu ortamların tamamı tek merkezden havalandırılması için yapılan iştir. Bu iş için genellikle Hücreli aspiratör, kanal tesisatı kurulur.

3- Davlumbaz Havalandırması :
Bu bilhassa yanar ocaklar üzerine davlumbaz kurulması ve ocak gazının  hava kanalları ile dışarı atılması işidir.Halk arasında havalandırma bilinir. Aslında yanık gazların  dışarı atılmasıdır.